A temerini tájház

 


 

február –     Benedek Elek születésének 150. évfordulójára gyermekrajz-pályázatot    hirdettünk meg a vajdasági iskolák számára. 

február -     A TAKT együttműködési szerződét írt alá a mórahalmi  Rendezvényházzal 

március 27. - Sziveri János barátai és tisztelői megkoszorúzták a költő  emléktábláját, majd a költő műveiből készült válogatással emlékeztek a fiatalon elhunyt alkotóra, aki most lenne 55 éves. A költő munkásságáról egykori   munkatársai, Csorba Béla és Losoncz Alpár beszélgettek a Lukijan Mušicki Művelődési Központ galériájában, ahol színvonalas fotókiállításon mutatták be Sziveri János életútjának fontosabb mozzanatait. 

április 17. - Bemutatásra került Raffai Judit: Vajdasági történetek Mátyás királyról c.   könyve. A kiadványt Pap Árpád a Néprajzi társaság elnöke méltatta. 

május 2. -  Hagyományos idénykezdő munkaakció a tájházban.


május 16. - A temerini Falco természetvédelmi egyesület Temerin környékének növény- és állatvilágáról tartott előadást.


május 21. - Táncház

 

május 23. - Mészáros Zoltán szabadkai történész A korai titoizmus  propagandája c.könyvét Beszédes Valéria, az Életjel Kiadó  szerkesztője és Csorba Béla mutatta be.


 

május 30. - Az óvodások Faragó Ildikó óvónő rendezésében színre vitték az Aranyszőrű kisbárány című mesejátékot.


 

június 11. - Táncház
 

június 12. - A tájékoztatási és művelődési központtal közös szervezésben bemutattuk    Mák Ferenc művelődéstörténész A Délvidéki magyarság válogatott történeti és honismereti bibliográfiáját. A szerzővel Németh Ferenc, a Fórum Könyvkiadó igazgatója és Csorba Béla beszélgetett. 

június 14. - Tefu koncert
 

június 20. -  Bregyán Péter és Topolcsányi Laura budapesti színművészek Spiró György Prah c. egyfelvonásos komédiáját vitték színre a tájház Pódiumán.

 

június 21. - A tájház vendége Délvidéki S. Atilla történész, a Fejezetek a rácjárások      történetéből c. könyv szerzője.


június 26. – Képzőművészeti kiállítás a TAKT tavalyi anyagából Mórahalmon


június 20-24. -  Kézműves tábor a tájházban. Előadó: Junger Bába Ilona.


július 14. --  TAKT-kiállítás Jánoshalmán 

július 16. - Temeriniek az első világháborúbanÁdám István fényképkiállítása valamint Csorba Béla és Ökrész Károly helytörténeti előadása.

július 16. -- Puskalövés nélkülCsorba Béla könyvének bemutatója. A szerzővel Ternovácz István újságíró beszélgetett.


Július 16. – Fábri Géza és Ivánovics Tünde népzenészek moldvai összeállítással mutatkoztak be a közönségnek.


július 17. – Matuska Ferenc önálló kiállítása a Gulyáscsárdában. 

július 18. – Történelmi vetélkedő az általános iskolások számára a Pázmány Péter Diákklub szervezésében.


 

július 18. – Ádám István Virágfakadás című füzetének bemutatója. A kiadvány a temerini iparosok két világháború közötti művelődési életével foglalkozik.

július 19. – A Temerinből elszármazottak IV. találkozója. 

július 20. -- Czakó Gábor budapesti író az Antikrisztus és mi  címmel tartott előadást.


 

július  24. - A temerini Falco természetvédelmi egyesület a Jegricska madarai c. könyvének bemutatója.  Ternovácz István újságíró Pethő Gabriella, Balogh István és Vígh Lóránd szerzőkkel beszélgetett.

július 25. és 26. - Veterán TAKT-os találkozó, melynek keretében a Hevér tanyán bemutatták Péter László TAKT-ról (Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor) írt monográfiáját.

 

július 27. – A salgótarjáni Léleképítők Társaságának szervezésében magyarországi, felvidéki és erdélyi fiatalok ismerkedése a tájházzal és Temerin hagyományaival, előadók: Ádám István és Csorba Béla.

július 26. augusztus 2- A 30. TAKT képzőművészeti tábor a Hevér tanyán. Táborvezető: Utcai Dávid festőművész.

 

augusztus 7. --  Kiállítás Sárszentlőrincen a tavalyi TAKT-tábor anyagából, valamint  Bicók Margaréta babáiból, a művelédési központtal közös szervezésben.augusztus 21. - Móser Zoltán magyarországi néprajzkutató filmvetítéssel egybekötött  előadást tartott egy temerini türelemüveg kapcsán a páváról, mint  jelképről és az ún. pávás énekekről.
szeptember 11. - A tájékoztatási és művelődési központ galériájában bemutattuk Stefan Barth  Dečak iz komšiluka ( Fiú a szomszédból) című könyvét. A szerző az önéletrajzi visszaemlékezésében teret   szentel a járeki koncentrációs tábornak is. A szerzőn kívül azt est vendége volt még Nadežda Radović újságíró, ismert emberi jogi  harcos és Ranko Končar történész.


szeptember – A harmadik osztályosok szervezett tájházi látogatására került sor. A diákoknak Csorba Béla néprajzkutató bemutatta  a tájházat, Magyar Attila történelemtanár helytörténeti előadást tartott, majd népi játékokkal ismerkedhettek meg a gyerekek.


szeptember 25. - A tájház is egyik színhelye volt a községi turisztikai iroda által szervezett Kulturális örökség napjainak.


szeptember 26.  - Benedek Elek gyermekrajz-pályázatra beérkezett munkák kiállítása és a díjak kiosztása.


november 3. -- Képzőművészeti kiállítás a Lukijan Mušicki Tájékoztatási és  Művelődési  Központban az idei TAKT-tábor terméséből


november 14. Veterán TAKT-osok képzőművészeti kiállítása a Lukijan Mušicki Tájékoztatási és Művelődési Központban.